Тихомир Иванов оценява много високо осмото място, на което се класира

...
Тихомир Иванов оценява много високо осмото място, на което се класира
Коментари Харесай

Тихомир Иванов: Дано тази енергия се използва и да привлечем децата към спорта

Тихомир Иванов прави оценка доста високо осмото място, на което се класира в скока на височина на Олимпийските игри в Париж.

30-годишният Иванов единствен от петимата български лекоатлети съумя да стигне край във френската столица и с персонален реултат за сезона от 227 сантиметра приключи на осми, с което усъвършенства с две места най-дсоброто си олимпийско показване от Рио 2016.

" Стойността на това осмо място е доста огромна. Видях статистика, че това в действителност е най-хубавото класиране за България на олимпийски игри в скока на височина за мъже, което ме радва.
Атлетиката, също като плуването и тениса, да речем, са извънредно конкурентни спортове, в които даже влизането измежду първите 20 е значимо достижение. За мен класирането за финала беше превъзходен резултат. Много се веселя, че в третото си присъединяване на олимпийски игри реализирах и най-хубавото си класиране досега ", разяснява дни след Париж 2024 скакачът.

" Личната ми субективна оценка на база целия сезон е, че представянето ми е доста положително. Може би щях да си дам " отличен ", в случай че бях преодолял 231 см - не толкоз за това каква позиция щях да заема с този резултат, а просто тъй като щях да продължа надпреварата. Много съм удовлетворен от скоковете на 231 см, защото това ми е персоналният резултат, реализиран преди седем години. Последните ми сполучливи опити на 230 см са от 2019 година, когато го направих два пъти през сезона. Самият факт, че точно на най-големия конгрес съумях да скачам на височината на персоналния си резултат, приказва задоволително. Само преди месец на националното състезание реализирах едвам 217 см, само че съумях да се приготвя и да скачам на най-високото равнище. Щастлив съм, горделив съм, потвърдих на себе си още веднъж, че мога да се оправям точно на огромните конгреси, когато е най значимото съревнование и да осъществявам най-хубавия си резултат за сезона точно там ", добави той.

Иванов взе участие на трета Олимпиада, като насъбраният опит значително му е оказал помощ да се оправи с напрежението.

" Вече имах опит на олимпийски игри и нямах никакво напрежение, най-малко до момента в който не пристигна моето време за изява. Може би откакто към този момент знаех какво ме чака, от момента, в който прекрачих вратите на олимпийското село, в мен нямаше терзание. Знаех за какво съм там и каква е задачата ми. Затова си споделих: " Ти си на лагер в олимпийското село, не променяй нищо, което до в този момент е работило за теб през сезона. Ежедневието ти би трябвало да е същото, с цел да може съзнанието ти да е умерено и да останеш съсредоточен за твоя ден ". Така и постъпих - денят ми минаваше по този начин, както когато съм в Атина. Нищо ново, нищо, което да основава ненужна краткотрайна страст - било то позитивна или негативна. Действие А – Б – В (кафе, закуска, подготовка, възобновяване и най-важното - добър сън). Смятам, че се оправих сносно с тази настройка. Показателно е, че едвам в последния ден, откакто към този момент беше завършило надпреварата ми, се отпуснах и направих обиколка на цялото село с колело, открих олимпийските кръгове и другите забележителности и развлечения, основани за спортистите в селото ", изясни той.

Иванов счита, че Олимпиадата в Париж е била на високо равнище и е доволен от триумфите на българските спортисти, които завоюваха 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзове медала, завършвайки на 26-ото място в класирането по медали.

" Цялостно всичко беше доста добре проведено, игрите бяха вълнуващи. Видяхме забележителни достижения в разнообразни спортове. Най-важното за нас като българи е, че постигнахме огромни триумфи. И не приказвам единствено за извоюваните медали. Поздравявам всички спортисти за отдадеността и желанието и за това, че дадоха най-хубавото от себе си. Наред с медалите имахме и класирания в десетката с голяма стойност, които не трябва да се подценяват. Надявам се тази позитивна сила да се употребява и да притеглим децата към спорта – преди всичко да спортуват, да има всеобщ спорт, а по-късно тези, които имат гений, да се развият и да печелят още медали ", разяснява лекоатлетът.

Той има предпочитание в Лос Анджелис през 2028 година да запише четвърто олимпийско присъединяване.

" И преди съм го казвал, само че в никакъв случай не съм имал фантазия да вземам участие на олимпийски игри. Може да звучи необичайно, само че е по този начин. И ето, че имах удоволствието да се състезавам в Рио 2016, в Токио 2020 и в този момент в Париж, като два пъти бях финалист и имам десето и осмо място. Със сигурност, в случай че съм здрав и имам опция, ще се веселя да представям България и на четвърти континент на олимпийски игри ", сподели той. 

Иванов ще направи още няколко старта до края на сезона, като програмата му е в развой на уточняване.

" Вече съм си у дома в Стара Загора, ще си умря до сряда и се връщам назад на пистата, тъй като сезонът продължава. Чувствам се отлично и не желая да изпускам благоприятни условия да скачам още веднъж някъде. Очаквам информация до няколко дни от моя управител и с треньора ми Георги Помашки ще вземем решение къде и какъв брой старта да направя. Олимпийските игри бяха черешката на тортата за този олимпийски цикъл, а в останалите надпревари през сезона просто ще се насладя на моята обичана дисциплинираност ", сподели той./БТА
-->
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР